Det Flyvende Værksted

Skrevet af Henrik Kastoft

Fire fugle der flyver i flok

Alle, der gør sig selv den tjeneste at åbne døren til Det Flyvende Værksted på Filmstationen, risikerer at stå overfor spørgsmål, som kan være en hel del større end de umiddelbare og nemme svar.

Kan vand huske? Er menneskers sanser nogle gange klogere end vores forstand? Hvad skal vi lege for at løse nogle af tidens store udfordringer?

Der er højt til loftet i Det Flyvende Værksted. Filosofiske samtaler, årelange venskaber og god kunstnerisk kemi er bindemidlerne imellem de fire kunstnere Åse Højer, Kirsten Ørgaard, Annette Wier og Marie J. Engelsvold, som tilsammen udgør kunstnerværkstedets fire verdenshjørner.

Hver især er de kunstnere, fordi de ikke kan lade være. Fordi kreative tanker og skabertrang bobler indeni. Men de er også kunstnere drevet af nysgerrighed rettet mod deres omverden og medmennesker. Og fordi kunsten viste sig at være det univers, som bedst kunne rumme og forløse alle kræfterne.

Et jordnært sprog

”Vi interesserer os for mennesker. Og menneskers udvikling. Det binder os sammen. Vi leder efter nye muligheder… et andet og måske mere jordnært sprog end det, vi taler til os selv og hinanden med i dagligdagen på jobbet og derhjemme,” siger Marie J. Engelsvold, der sammen med Annette Wier har budt på kaffe indenfor i et lokale, som en grå oktoberdag er akkurat så køligt, at overtøjet forbliver på.

Det Flyvende Værksted ligger i de bygninger, som i gamle dage husede værkstederne, hvor mekanikere vedligeholdte flymotorer på Flyvestation Værløse. Det rå og industrielle fra bygningens militære fortid er i dag næsten fortrængt af tanker og måske især følelser, som har materialiseret sig i hundredvis af kunstværker.

Malerier på lærred. Skulpturer i gips. Figurer i træ. Tegninger og fotografier på papir. Ting hæftet sammen, som tidligere var noget andet hver for sig… og nu har forvandlet sig til nye identiteter.

I hjertet af værkstedet står et meterlangt tungt træbord, som er hjemsted for fælles værktøjer og materialer. I hver sit hjørne har de fire kunstnere base for deres virke. Sammen og hver for sig.

Forløse det fulde potentiale

Alle fire kunstnere har også bevæget sig udenfor eget herred og været undervisere for andre mennesker. Nogle gange for kreative sjæle, der vil lære de teknikker, som gør en kunstner i stand til at skabe et værk. Andre gange i virksomheder for at være den moderator og gnist, som får medarbejdere og ledere til at bevæge sig udenfor de roller og rammer, der alt for sjældent forløser menneskers fulde potentiale.

Og netop dét er emnet for dagens kaffemøde:

Kan kunsten andet og mere end at stå på en hylde eller hænge på en væg? Kan kunst mere end at være sig selv i mere eller mindre pæne, tankevækkende eller provokerende afskygninger?

Svaret er ja!

I Det Flyvende Værksted er det givet, at kunst og kunstnere har en rolle i alle dele af samfundet… også erhvervslivet.

Nye steder med nye erkendelser

”Kunstnere sanser verden på en anden måde, end andre dele af samfundet gør. Vi forholder os generelt nok mere undersøgende til os selv og mennesker omkring os. Det betyder, at kunstnere ofte kommer til nye steder og erkendelser før andre. Derfor er vores arbejdsmetoder og processer relevante langt udenfor kunstens egne rækker,” siger Annette Wier.

Som eksempel nævner Annette Wier et kunstprojekt i København, hvor hun sammen med ældre mennesker helt op til 97 år malede grafitti.

”Det var i mange betydninger af ordet en ”strækøvelse”. Både fysisk og – ikke mindst – mentalt. Det var fantastisk og rørende at se de ældre gøre mere end de selv troede, de kunne og turde”.

Og netop det at sprænge rammer og bryde vanernes magt er måske dér, kunsten kan byde på nye perspektiver, nye erkendelser. Egenskaber, som kan vise sig at være ekstremt vigtige i en verden, der står overfor kolossale udfordringer med klimaforandringer, ressourceknaphed og befolkningstilvækst på den globale scene.

Men også en virkelighed, hvor fremtidsforskere peger på, at vi er på vej ind den fjerde industrielle revolution, hvor netop kreativitet, livslang læring og nye ideer bliver endnu mere efterspurgte i erhvervslivet.

Selvkritikken har for gode kår

”Både i vores arbejdsliv og hjemme i privaten er mange mennesker travlt optaget af at putte sig selv ned i meget små bokse. Selvkritikken og skarpe definitioner har alt for gode kår. Som kunstnere er vi optagede af at skubbe til grænser. Inspirere mennesker til at spørge, hvorfor det er så vigtigt at forstå verden og sig selv i relativt snævre rammer? Vi tænker for meget… og sanser for lidt,” siger Marie J. Engelsvold.

Piet Hein skrev engang i et af sine berømte gruk: ”Den som kun tager sjov for sjov og alvor kun alvorligt – han har faktisk fattet begge dele lige dårligt”.

Og netop leg betyder meget for de fire kunstnere på Det Flyvende Værksted.

Bedre til at se og lytte til andre

”I mine øjne er det meget ansvarsfuldt at være et legende menneske. Leg er glæde, men leg er også en proces med masser af alvor i. Leg er læring,” siger Annette Wier. Hun nævner et projekt, hvor en kvantefysiker til at begynde med var meget skeptisk overfor den kreative proces, hun udfordrede ham med, men endte med at få en fantastisk oplevelse, fordi han i mødet med en kunstner fandt nye veje til at formidle sin højt specialiserede ekspertviden.

”Det handler i bund og grund om nærvær. At glemme tid og sted. Glemme sig selv. Rette sin fulde opmærksomhed mod det menneske, vi står overfor. Træne sin følsomhed. Blive bedre til at se og lytte til andre mennesker,” siger Annette Wier.

Marie J. Engelsvold er enig:

”Og dyrke glæden og forløse vores fulde potentiale som mennesker ved at vende ryggen til alt det, vi ikke kan og bruge langt flere af vores kræfter på dét vi kan. Udvide og udvikle de regler, vi sætter for os selv. I vores arbejdsliv såvel som privatliv”.

De fire som flyver i flok er…

Åse Højer

… arbejder med maleri, grafik, objekter, udsmykninger og workshops. De seneste 35 år har Åse og hendes mand drevet en international kunstskole i Andalusien, Spanien, hvor de afholder kurser i grafik og maling.  Samarbejder med små og større firmaer om udsmykning og workshops. Kommende udstilling: “REPETITION – når kunst bliver endeløs” 16.maj – 14. juni i Farum Kulturhus.

artbag.dk

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Kirsten Ørgaard

…arbejder med maleri og tegning ved siden af sit arbejde på Hvidøre Slot. Underviser også i energifyldte og inspirerende workshops både for enkeltpersoner og grupper. Udstiller løbende i private virksomheder, kunstforeninger og gallerier.

kirstenoergaard.dk

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Marie J. Engelsvold

… arbejder med skulptur, tegning, foto, film, undervisning og kreative processer. Kommende projekt: “Åndehuller,” en kunstnerisk udveksling mellem danske og grønlandske kunstnere.

mariejengelsvold.me

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Annette Wier

… arbejder primært med malerier, tegninger og kunstprojekter, der bevæger og skubber til mennesker. Underviser også. Kommende udstilling: “Bevæget af vand” 26. oktober – 16. november. Galleri Orange. Fernisering 26. oktober kl. 14-16.

wier.dk

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Similar Posts